GRUNNKURS 2017

NRO har siden starten i 1999 arrangert mange grunnkurs, men det kiler litt ekstra i magen hver eneste gang. Hvor mange ønsker å gå kurs i år? Hvem er de? Hvordan hunder har de? Har vi husket alt? Hvem er vaffelsjef? Hvem demonstrerer øvelsene? Har vi nok figuranter? Håper været blir bra…. Yr.no sjekkes opp til flere dager i dagene før første kurshelg og slik holder vi på til første kursdag er der og det er ingen vei tilbake.

Lørdag 7. oktober viste seg fra sin beste side og i strålende vær kunne vi ønske tett opp til 20 deltakere velkommen til første kursdag. Første dag kan kanskje oppleves som litt tung teoretisk, men dagen ble også krydret med demonstrasjoner av øvelser, beretninger fra en hundefører og videoer. Det var en lydhør skare med deltakere som også stilte mange og bra spørsmål i løpet av første kursdag.

Dagen etter var det første praksisdag på kurset og i strålende sol og med stabil nordavind ble det fokusert på vitringsøvelser denne søndagen. Målet er å få hundene til å søke etter mennesker på overvær. Allerede i løpet av første dag  hadde hundene fått taket på å snuse ut i luften for så å finne figuranten som var gjemt ute i skogen. Stor stas når man opplever å få godbit og leke på en gang og så stolt en hund blir av å få så mye positiv oppmerksomhet.

Apporteringstreningen startet vi også med og mange av hundene som ikke kunne apportere, forsto i løpet av dagen at det å bite over løsbittet gir belønning. Enkelte av hundene som den hvite gjeterhunden Ylva, bød litt ekstra på seg selv. I tillegg til Ylva, har vi med oss blant annet Shetland sheepdog, retrievere, eurasier, schäfer, dobbermann, riesenschnauzere og border collier og også noen blandingshunder.

I løpet av tre oktoberhelger har det vært gjennomgått grunnleggende teori med demonstrasjoner, det har blitt jobbet med apportering, søksøvelser på overvær og spor.

Deltagerne har vært delt i fire grupper med hver sin instruktør og som har lagt opp treningen i forhold til hver enkelt ekvipasjes nivå både med tanke på hund og fører. Hver praksisdag starter med felles samling over en kaffekopp før gruppene drar til hvert sitt område for å trene.

Ved lunsjtid er det nok en gang felles samling og en prat om dagen så langt og litt planlegging for instruktørene. Etter lunsj fortsetter treningen igjen gruppevis, men gjerne i et annet terreng.

Uansett om det er spor eller overværssøk som står på dagsorden så er figurantarbeidet en suksessfaktor. Det å leke med hund er helt essensielt for å få opp forventningene hos hunden og med dette øke motivasjonen i søket. Det å leke med andres hund er ikke alltid like enkelt i starten, men i løpet av grunnkurset blir hunder og figuranter trygge på hverandre og finner tonen.

Årets grunnkurs ble avsluttet med en opptaksprøve. Opptaksprøven består av dekk/sitt og bli i to min, apportering av et løsbitt, samt innkalling av frittløpende hund. Mariken med Tessa startet å trene i NRO for omtrent to måneder siden og har på den korte tiden gjort store framskritt og de besto opptaksprøven med glans.

Vi i NRO gratulerer årets kursdeltakere med bestått grunnkurs og Mariken og Tessa med bestått opptaksprøve.