ID-SØK

ID-søkshunder, også kalt mantrailing, utdannes til å søke opp enkelt personer, basert på deres individuelle lukt.

Hver person har en unik duft, som består av alt rusk som faller av kroppen vår når vi beveger oss i det daglige livet. Det kan inneholde hudceller, svette, hormoner og bakterier. Når vi beveger oss faller dette “rusket/ duften av oss, og legger seg/holder oss i miljøet vi har vært i lang tid – vi legger fra oss en sti av duft for hvert steg vi tar. Ved bruk av ID-søkshunder gis hunden en artikkel, forurenset (noe ingen andre har rørt) med duften til personen å snuse på, gjerne et putevar. Hundene memoriserer da den individuelle lukten og kan følge disse duftstiene for å finne den savnede personen. Denne livreddende ferdigheten brukes av søk og redning, politi og militære styrker over hele verden.

ID-søkshund er nytt i Norge, og Ludvig & Rynka(blodhunder) er Norges eneste godkjente ID-søkshunder og godkjent for leteaksjoner. De blir kalt ut på oppdrag i Innlandet og Oslo, men de skulle også gjerne hatt oppdrag på Romerike og i Øst politidistrikt. Miljøet er med andre ord lite, og de må ut av landet for opptrening. Førerene, Terje & Marit, har vært på opplæring i Sveits, Tyskland, Italia og Sverige.

Vi lærer faktisk ikke hunden vår å spore, de vet allerede hvordan de skal gjøre det!
Det er her teamarbeidet kommer inn, vi hjelper dem med å forstå spillet og de leder an.

De kan se duft i 3D og dette forteller dem også hvor gammelt sporet er, det er disse utrolige ferdighetene som gjør dem i stand til å identifisere og følge våre duftstier. De kan se hvor vi har vært og til og med hvor lenge siden.

Hundenes nese er sannsynligvis mer utrolig enn du kan forstå, de kan lukte opptil 100.000 ganger bedre enn oss. For å sette dette i perspektiv kan du tenke deg at hvis du kunne lese et skilt på 0,5kms avstand, kan hundene lese det på nesten 5000kms avsatd! Nesten avstanden fra London til New York!

Det antas at hunder kan følge denne duftstien i lang tid, stiene er generelt pålitelige i opptil 36 timer, men det har vært rapporter om at hunder fulgte “stier” uker eller til og med måneder senere. Mange ting kan påvirke duftsporet, noe som gjør det vanskeligere eller lettere for hunden å følge den. Ulike overflater kan gjøre at duften henger igjen mer eller mindre. Som at andre mennesker og dyr har krysset over, eller vær og vind, noe som betyr at det er mer distraksjoner og “forurensning” som hunden må jobbe seg gjennom.

Kun drøyt 2 uker etter at Marit & Ludvig de ble godkjent som ID-søk ekvipasje var de på leteaksjon. Søket som var 1,3 km langt og nesten 30 timer gammelt gikk gjennom urbant strøk og førte fram til funn. Søket tok kun 35 minutter.