HVORDAN FUNGERER LUKT OG LUFT?

Hva er egentlig lukt og hvordan beveger det seg?

Som vi skriver under “Hva er en ID-Søkshund?” har hver person sin helt unike duft, som består av alt rusk som faller av kroppen vår når vi beveger oss i det daglige livet. Det kan inneholde hudceller, svette, hormoner og bakterier. Når vi beveger oss faller dette “rusket/ duften av oss, og legger seg/holder oss i miljøet vi har vært i lang tid – vi legger fra oss en sti av duft for hvert steg vi tar. 

Vi mister mellom 40 000-50 000 hudceller hvert minutt! Disse avgir den spesielle duften til hver enkelt person, dette betyr at til og med identiske tvillinger har forskjellig lukt. Hundene plukker opp disse i luften og på bakken, da noen faller ned å blir liggende mens andre flyter med vinden.

Det er din jobb som hundefører å ha kontroll over vinden, og å hjelpe hunden på best mulig måte med å lykkes. Varm luft stiger, mens kald luft synker – kulde og fukt gjør at luktpartiklene og hudcellene våre synker og faller til bakken.

_

Her er noen eksempler rundt lukt, og hvordan luftens bevegelser påvirker den:

Diffusion – Jevn spredning

Det er alltid noe bevegelse i luften som gjør av spredningen aldri blir helt jevn, men er man i ett bygg vil vinden være betydelig mindre enn ute i skogen og man får en mer jevn spredning av duft.

_

Laminar Flow – Laminær strømning

Igjen er dette veldig sjeldent, at vi får en rett fin flyt av luft uten noen hindringer. Som vist på bildet over, er det alltids noe i veien som luften og dermed duften må rundt.

_

Turbulent Air Flow – Turbulent luft

Når vinden/luften treffer større objekter, vil det fort bli rot i strømningene, da gjelder det å ha tunga rett i munnen for å finne frem til målet.

_

Normal luftflyt på dagtid og kveldstid

Normalt sett vil luften og lukten stige på dagtid, da bakken varmes opp.

På kvelden vil det bli kjøligere, da synker luften igjen og man kan se for seg at det renner over landskapet som vann.

_

Coning Plumes – Kjegle fordeling

Dette er den ideelle luftbæringen av lukt for hundene, der lukten skrår seg utover jo lengre borte fra personen man er. Det gir en kjegle form på duften, som er behjelpelig på å finne frem til målet. Denne typen duft er det mer av på overskyete/kjølige dager eller netter, da lukten ikke forsvinner opp/”fordamper”, men siver med vinden utover terrenget. Dette betyr at lukten dras med vinden over lengre strekninger, og duftformen/fordelingen gir hunden et godt arbeidsgrunnlag.

_

Fumigating Scent – Fordampende lukt

Dette skjer som regel rett før soloppgang, hvor lukten av den savnede gjerne “fordamer” fra kroppen og renner nedover som vann. Savnede personer på hyller i fjell eller bakketopper kan da bli oppdaget av hunder lengre nede, det er derfor fint å få hunden ut i søket før soloppgang.

_

Lofting Scent – Stigene duft

Dette forekommer som oftest etter solnedgang, når bakken kjøles ned men omliggende luft fremdeles kan være varm. Dette gjør at duften til den savnede fremdeles stiger, og om man er i et dalsøkk eller lignende vil det skape problemer for hunden. I dette tidsrommet er det derfor en fordel å starte i høyere terreng, og jobbe seg nedover.

_

Fanning Plumes – Viftefordeling

Dette skjer oftest i stabil nattes luft og temperatur, hvor lukten av personen fordeler seg utover som en vifte men holder seg i samme høyde uten å falle eller stige. Dette skjer gjerne også om den savnede er på en hylle i terrenget. Da vil hunden markere eller plukke opp lukten når den er i samme høyde som personen, men miste lukten på vei mot savnede om terrenget synker.

_

Pooling Scent – Oppsamling av lukt

Dette er når lukten samler seg i ett område, dette skjer gjerne i lavere strøk med lite vind. Duften siver nedover, og samler seg i et “basseng av lukt” mens luktsporet blir diffust. Dette gjør det vanskelig for hunden å plukke opp luftsporet og finne frem.

_

Eddying Scent – Spirallukt

Når man får sirkulære luftforminger bak et objekt, som hindrer lukten i å følge vinden hele veien men får spredninger som skaper forvirring. Dette kan for eksempel skje om man har en linje trær ved et åpent område.

_

Looping Plumes – Bølgelukt

Dette forekommer gjerne når det er pent vær og/eller mid dag, når duften til den savnede stiger med varmen – avkjøles og synker igjen. Før den varmes av bakken igjen – stiger – blir avkjølt av luften – synker.

_

Chimney Effect – Pipeeffekten

Dette er når lukten stiger rett opp og dras med vinden bortover, som bak en hau, tett skogkratt eller bygning. Duften synker ofte igjen, men dette kan være flere hundre meter borte fra den savnede. Så her må hunden jobbe for å finne frem, og du som fører bør tenke over hva som skaper forvirringen (og da sjekke bak div høye objekter i området).

_

Thermoclines – Termiskelinjer

Dette kan gjerne skje om du har en klarning i skogen på en god solskinnsdag, hvor vinden og luften under trærne er kjølig og bærer fint lukten av den savnede med seg gjennom terrenget. Når vinden kommer til klarningen, vil den bli varmet opp og mye av lukten kan da bli dratt med opp pga at den oppvarmede luften stiger. Dette kan skape en type lukt-barriere som hunden må jobbe seg gjennom.

_

.

.

Bilder hentet fra Hound and the Found 16.06.21
https://houndandthefound.wordpress.com/2012/02/22/how-scent-and-airflow-works/