AKSJONER 2011

November

Søk etter overstadig beruset mann

Kl. 00.40 den 20. november 2011 ble NRO oppringt fra operasjonssentralen i PD Vestfold og bedt om å bistå med en til to hunder for å lete etter en mann i 40-årene. Marianne med Astro og Martin med Mile tok turen sørover til Nøtterøy. De ble møtt av en politipatrulje ved sist sette observasjon. Astro ble satt på sporet og kl. 03.41 ble den savnede funnet. Han var uskadd, men nedkjølt etter flere timer.

Tønsberg Blad

September

Savnet dame ble funnet bevisstløs men i live

Søk etter savnet person. Savnede ble funnet bevisstløs men i live av hund fra NRO. Hva trenges for et vellykket ID spor ? 1) Du og hunden må være på rett sted til rett tid. 2) Du må stole på hunden og ikke tro at du vet hvor sporet går. 3) Hunden må være skikkelig trent for oppgaven. 4) Hundefører må være skikkelig trent for oppgaven. (Det viste seg at det kan gå bra uten pkt. 4) Alt klaffet denne dagen og helten var Brando. Han er en salig blanding med mest portugisisk vannhund under pelsen, men det finnes også spor av Schäfer og Rottweiler. Mest av alt ligner han en forvokst Riesenschnauzer. Brando og hundefører Else Marit har trent i NRO i ca. 2,5 år. Denne dagen var Yngve, Else Marits mann og Brando alene på hytta. Else Marit var på jobb i Oslo. Alle i nabolaget visste at Brando var under trening som redningshund. Denne dagen i september 2011 kom en av den savnedes familie løpende ned til hytta og spurte om Yngve kunne ta med seg Brando og komme opp til bilen som nettopp var funnet. Yngve var i utgangspunktet tvilende til dette da han aldri hadde gått spor med Brando, eller noen annen hund for den saks skyld. Han tenkte på hva kona hadde fortalt om IDspor og sporoppsøk fra bil under treningene og tenkte som så: Jeg har ikke peiling på hva jeg skal gjøre så jeg får bare stole på at bikkja vet hva den skal gjøre.

PS: NRO har som den eneste redningshund-organisasjon i Norge ID spor med oppsøk fra bil på sitt godkjenningsprogram. Yngve tok med seg hunden opp til den savnedes bil. Han forteller at først trodde Brando at de skulle ut på tur siden han ikke fikk på seg den vanlige sporselen, kun ei line som ble festet rett i halsringen. Først da bildøra ble åpnet og Brando fikk lukte på førersete og den savnedes lue som lå der forsto han hva Yngve mente. Han tok et par runder rundt bilen og satte så av gåre oppover en bratt bakke. Det hadde gått flere personer i området rundt bilen så den savnedes spor var ikke det ferskeste, akkurat som i NRO’s godkjenningsprogram!! I følge vitner var det et herlig syn da de dro avgårde, først en superivrig hund med Yngve hengende i lina oppover lia. Bak ham løp den lokale blikkenslageren og bakerst kom naboen pesende. Etter ca. to kilometer og flere hundre meters stigning ble den savnede funnet bevisstløs men i live.

Politihelikopteret hadde blitt rekvirert av Hedmark PD og kom raskt til stedet og transporterte den savnede til sykehus. Operasjonssentralen på Hamar opplyser at aksjonen ikke har fått eget SAR nr. da den ble utført lokalt og således ikke gikk gjennom HRS. Vi kan anta at Brando og Yngve her reddet et menneskeliv. Hele søket fra oppsøket ved bilen til de begge var hjemme igjen tok kun to timer. Etter aksjonen ble Yngve spurt om han kunne tenke seg å bli redningshundfører. Svaret var nei, dette var alt for slitsomt for en gammel kropp, han hadde sitt fulle hyre med å henge fast i sporlina.