HVORDAN BLI MEDLEM

Om du vil bli en med oss å redde liv er det kun 4 punkter du må oppfylle:

  • Ha en egnet hund å trene med (se under)
  • Ønske om å være med i en frivillig organisasjon
  • Er glad i å være ute i all slags vær
  • Har tid til en lang utdanning, ved siden av ditt “vanlige liv”

Det tar ca. 2 til 3 år å utdanne en redningshund til den standarden som NRO krever, det er derfor viktig at hunden er yngre enn 3 år for å ha flere år i tjeneste etter godkjenning. Siden du må selv kunne kjøre og møte opp på treninger og senere leteaksjoner, må du disponere egen bil og kan ikke være yngre enn 18 år.

Du som fører har størst sjanse til å lykkes hvis du er glad i friluftsliv, er mellom 25 og 50 år, er singel eller i et stabilt forhold, og ikke har alt for mange forpliktelser og hobbyer utenom hunden og dermed kan avsette en hel dag i uka over flere år til trening.

Det kun 5 -10 % av alle som starter på grunnkurs som oppnår å bli A-godkjent redningshund ekvipasje.

Høres dette ut som deg og din hund?
Ikke nøl med å ta kontakt for å komme i gang!

Vi mottar mange henvendelser og har dessverre ikke kapasitet til å garantere at nettopp du og din hund vil bli en av de ekvipasjene som utvikler seg hos oss, men er du interessert så setter vi stor pris på at du tar kontakt.
Vi vil gjerne høre om deg og din hund!


Hvilken hunder har best potensial for å nå A-godkjenning?

Statistisk sett har du størst sjanse til å lykkes hvis du starter når hunden er mellom 4 og 12 mnd. gammel gjeterhund eller en retriever-rasene. Hunder som har god kondisjon og ekstremt stor arbeidslyst og som synes jakten etter den savnede er det morsomste i hele verden.

Hunden må også være:

Menneskekjær – Dette er helt grunnleggende for en redningshund. Hundens oppgave er å finne mennesker og det er helt avgjørende at hunden for det første er helt trygg på mennesker og faktisk også prioritere å følge menneskelukten framfor lukt av rådyr, pølser og løpske tisper.

Trygg – Hunden må være trygg på seg selv og omgivelsene. Hunden må ikke la seg affisere av smell og uventede brå lyder. Den må også være trygg på ulike mennesker i ulike situasjoner. Den skal beherske å møte alt fra demente, barn, folk som er redde for hunder og selvmordskandidater og videre.

NysgjerrigHunden må være grunnleggende nysgjerrig av natur, den må synes at det er spennende å finne folk som er gjemt, like å snuse seg fram og den må synes det er stas å finne ting som votter, luer og annet som savnede personer har mistet. Den må like å bruke nesen sin som verktøy.

Selvstendig Hunden må kunne jobbe selvstendig. Avstand mellom hund og fører kan bli stor og hunden må da kunne jobbe på eget initiativ og ta selvstendige valg. En hund som til stadighet stopper og vender tilbake til eieren vil jobbe på en svært lite hensiktsmessig måte.

Intelligent Med de ovenstående egenskapene kreves det også en stor grad av læreevne. Hunden skal lære seg å søke på mange ulike måter, den skal kunne skille ut det rette sporet i mange andre lukter, den skal holde fokus over lang tid. Hunden skal også under søket ha følge med på signaler og innkalling fra eier, ofte over en stor avstand.

Utholdende – Hunden skal over mange timer (ofte) jobbe i fysisk krevende terreng. Dette stiller store krav til hundens fysikk og kondisjon. Arbeidet er også krevende mentalt og hunden må holde fokus. Den må kunne jobbe fysisk og psykisk under hele søket. En hund som ofte sporer av og finner på andre ting under et leteoppdrag vil kunne medføre mye unødig tidsbruk og medføre mye feilsøking.

Størrelse Hunden bør ikke være for stor og ikke alt for liten. En for stor hund vil ha problemer med å søke i ruiner og i fjellpartier med sprekker og huler. En stor og tung hund vil også ha problemer med å beherske ulendt bratt terreng og mye snø. Mens en veldig liten hund vil antagelig møte en del utfordringer i ulendt terreng og bli sliten tidligere enn en litt større hund.

Pels – Hunden bør i tillegg være godt pelset slik at den tåler mange timer ute både i regn og snøvær.

Ikke aggressivHunden må ikke være aggressiv mot andre hunder. Det er lite heldig om de ulike hundene går til angrep på hverandre under trening eller oppdrag.

Konklusjon:
Man kan ikke nevne hvilke spesifikke raser som noe absolutt, men det er nærliggende å tenke på raser som border collie, jaktretrievere, schäfer, toller, kelpi og lignende er gode kandidater. I dag har NRO følgende raser i sine ekvipasjer: Working kelpie, Blanding av border collie og retriever, Kooiker, Schäfer, Mix av portugisisk vannhund, Rottweiler, Border Collie, Engelsk springer spaniel, Jakt labrador.

Med andre ord så har vi en god mix av raser i NRO, der de alle sammen dekker kravene som en god redningshund bør ha.